Wat is Black Friday?

Heeft u weleens gehoord over Black Friday, maar weet u niet precies wat het is? Dat geeft niet, want u bent niet de enige. Black Friday is de vrijdag na Thanksgiving. Op deze dag beginnen de Amerikanen met het doen van inkopen voor de kerst. Veel Amerikanen zijn ook vrij op deze dag en in een heleboel staten van Amerika is dit inmiddels ook een officiële feestdag geworden. Omdat er op deze dag zoveel Amerikanen starten met het doen van kerstinkopen bieden de winkeliers producten aan met hele hoge kortingen. De kortingen zijn hierbij zo hoog zodat u de producten de rest van het jaar niet zo goedkoop kunt kopen. Voor consumenten is het daardoor extra interessant om op deze dag te starten met het kopen van cadeaus en op deze manier te profiteren van Black Friday deals en aanbiedingen.

Bekijk alle black friday deals

Hoe is Black Friday ontstaan?

Daarover gaan meerdere theorieën in de rondte. Een bekende theorie is die waarin wordt benoemd dat de week van Black Friday de eerste week is waarin de winkeliers “zwarte cijfers” kunnen schrijven. Oftewel de eerste week waarin ze winst maken in het jaar. Verliezen werden vroeger letterlijk in rode cijfers opgeschreven en winsten met zwarte cijfers. Door de hoge omzet en de vele aankopen tijdens Black Friday wordt er op deze dag ook flink winst gemaakt door de winkeliers en dus kan er met zwarte cijfers geschreven worden. Of dit ook echt zo is is de de vraag, want winkeliers maken natuurlijk ook wel in andere weken in het jaar winst.

Black Friday Amerika

De Black Friday deals en aanbiedingen zijn vaak zo goed dat er op deze Zwarte Vrijdag lange rijen ontstaan van mensen die wachten tot ze kunnen profiteren van de korting. In Amerika zijn er taferelen bekend waarbij mensen al enkele nachten en dagen van tevoren voor de winkel slapen waar ze willen scoren bij het doen van inkopen. Of ze zetten hun auto op een strategische plek ruim van tevoren zodat ze niet ver hoeven te sjouwen en slepen met de aankopen tijdens Black Friday. En als de deuren dan eindelijk opengaan midden in de nacht om 00.00 tijdens Black Friday dan valt men bijna over elkaar heen. De videos kent u misschien wel waarin men met elkaar op de vuist gaat voor die ene nieuwe TV of dat nieuwe paar schoenen in hun maat. Of ze trekken het uit elkaars handen.

Black Friday Nederland

Black Friday Nederland gaat er gelukkig een stuk gemoedelijker aan toe. Sinds 2015 begint deze zwarte vrijdag ook in Nederland bekender te worden. Dit komt vooral doordat grote merken zoals Bol.com, BCC, MediaMarkt en Wehkamp hieraan mee gingen doen. Sindsdien is het elk jaar bekender, groter en beter geworden. In Nederland geen gekke taferelen zoals in Amerika. Geen extreem lange rijen voor de deur of vechtpartijen, maar wel veel korting. In Nederland kunt u onder andere online heel makkelijk en eenvoudig profiteren van de beste deals en hoogste korting. De aanbiedingen zijn vaak ook langer geldig dan slechts 1 dag en duren vaak tot de maandag na het weekend: de Cyber Monday. In totaal heeft u dus meerdere dagen om te profiteren van de korting. Benieuwd naar de Black Friday winkels van deze editie?

Wanneer is Black Friday 2019?

Black Friday is in 2019 op vrijdag 29 november 2019.

Wat heeft u aan Black Friday?

Bent u nog niet begonnen met het doen van inkopen voor Sinterklaas of de  Kerst? Dan is dit het ideale moment. Black Friday valt altijd een paar dagen voor Pakjesavond, dus een slimme Sinterklaas kan nog profiteren van de hoogste kortingen van het jaar. Zo kan er meer gekocht worden met hetzelfde budget. En dat is altijd leuk. Maar ook als de Kerstman op zit te letten dan profiteert hij van deze dag en voorkomt hij of zij lastminute stress als het gaat om het doen van kerstinkopen. Door ons overzicht van Black Friday deals in de gaten te houden weet u direct waar u moet zijn op deze online kortingsdag qua shoppen. Zo kunt u meteen uw slag slaan.

Hoge korting

De allerbelangrijkste reden waarom deze dag zo interessant is, is makkelijk: korting! Op deze ene dag in het jaar kunt u de nieuwste producten met een hoge korting kopen of u krijgt extra korting op producten die al in de aanbieding zijn. Korting op korting dus. Wie wil dat nou niet? En dat op allerlei producten: kleding, schoenen, elektronica, Nike producten, adidas producten, Apple producten, speelgoed, boeken, witgoed en nog heel veel meer. De kortingen kunnen soms wel oplopen tot maar liefst 80 of 90%.

Black Friday in het buitenland

Black Friday komt dus van oorsprong uit de Verenigde Staten. Hier is het echt de dag van het jaar als het om shoppen gaat. Maar deze dag begint nu ook zijn weg te vinden naar meerdere landen buiten de VS, zoals Nederland, maar ook Belgie en Duitsland beginnen hieraan mee te doen. Vaak doen webshops als eerste mee en volgen de fysieke winkels later. In Nederland was er in 2017 bijvoorbeeld in Rotterdam speciaal aan meegedaan. Bent u dus op zoek om cadeaus en geschenken voordelig aan te schaffen voor de decembermaand? Dan is er geen twijfel mogelijk: Black Friday it is!

Bekijk alle black friday deals